Bli MSO-underviser
Drømmer du om å bli seksualunderviser i MSO Oslo? Her finner du kanskje svar på noen av spørsmålene dine. Skulle noe likevel være uklart, ta kontakt med oss på e-post: styret@mso.oslo.no
MSO Oslo er både en faglig og sosial organisasjon. Vi kombinerer det beste av to verdener: Faglig kunnskap om noe alle synes er spennende og interessant og ikke minst ekstremt samfunnsnyttig. I tillegg til masse sosialt hvor du blir kjent med mange spennende mennesker du kanskje aldri ville møtt uten MSO.
Hvem kan bli med i MSO Oslo?
Medisinernes seksualopplysning er som du leser av vårt navn, medisinere. MSO Oslo er organisert av og for medisinere, altså leger eller studenter som utdanner seg til å bli lege (medisinstudenter). I MSO Oslo er det kun studenter på profesjonsstudiet i medisin ved Universitetet i Oslo som kan bli medlem og seksualunderviser i MSO Oslo, ferdig utdannede leger kan og bli med. Ernæringsstudenter, odontologistudenter og studenter på andre studieprogrammer kan ikke bli seksualunderviser i MSO Oslo.
Hvorfor bør medisinstudenter og leger bli med i MSO?
-
Bli faglig sterk i sex og seksualitet
-
Bli bedre i kommunikasjon
-
Bli bedre til å formidle
-
Bli en bedre pedagog
-
Bli trygg på å snakke om "vanskelige temaer"
-
Få venner på tvers av kull
-
Få betalt for den aller beste jobben du kan ha
Er du medisinstudent eller lege, så vil nok mange mene at du er teoretisk sterk eller skoleflink. Men klarer du å snakke om kropp og seksualitet på en naturlig måte, uten å bli ukomfortabel? Og med ulike personer? Eller kan du nok om temaene? Vår erfaring er at de aller fleste synes at kropp, sex og seksualitet er vanskelig å snakke om. Dette er nok mye av grunnen til at veldig mange problemstillinger aldri kommer til overflaten, fordi det aldri snakkes om. Og ofte kan det skyldes at legen ikke selv tør å spørre eller unnviker tematikken, eller rett og slett mangler kompetansen hen bør ha.
Kropp, sex og seksualitet skal være et naturlig samtaletema som alt annet. Og hvis du ikke klarer å mestre å snakke om dette på en naturlig måte uten å utstråle at du er ukomfortabel, da vil du aldri kunne bli en god lege i møte med det store pasientmangfoldet vi har. Du må tørre å ta samtaler og sette deg inn i temaer du kan oppleve som ukomfortabelt. Mye av det du lærer i MSO er selvsagt pensum på profesjonsstudiet i medisin, men det å bli komfortabel og trygg på å snakke om disse temaene er ikke noe du kan tilegne deg ved å lese i en bok.
Vi fyller på din kunnskap og kompetanse når det kommer til harde fakta om kropp, sex, reproduksjon, fysiologi og sykdommer. Og i tillegg får du et grunnlag til å samtale om temaer som er ofte enda vanskeligere å samtale om. Dette har stor overføringsverdi.
Når du mestrer å snakke om det som kanskje er mest tabubelagt, altså kropp, sex og seksualitet da vil du nok klare å snakke om absolutt alt. Slik blir du ikke bare en bedre lege, men og et bedre medmenneske.
Hvordan blir jeg en "MSOer"?
I tillegg til å enten være medisinstudent eller lege må du gjennomføre vår obligatoriske opplæringsmodell. På denne måten blir du godt rustet til å bli en god seksualunderviser. Internopplæringen blir holdt i starten av hvert semester for medisinstudentene, og ytterligere informasjon vil komme i feks forelesninger, på studentmail og på samtlige "kullsider" ila. semesterstarten. Du er selvsagt velkommen til å melde deg på kursene våre for å lære mer, selv om du ikke har planer om å bli en aktiv underviser. Kunnskapen du tilegner deg kommer uansett godt med som lege, og er helt essensiell for å kunne behandle pasienter. Vi lærer lite om sex og seksualitet gjennom studieløpet, og fokuset er i hovedsak på reproduksjon og sykdommer. Vi lærer lite om alt kropp, sex og seksualitet faktisk er, og betyr for mennesker.
Hvorfor er arbeidet til MSO viktig?
Sex og seksualliv handler altså om så mye mer og egentlig alt annet enn reproduksjon. Sex skal gi nytelse og glede, og det bør alle få rett kunnskap om.
VI ønsker at alle skal ha et godt forhold til seg egen og andres kropp og seksualitet. Gjennom vårt arbeid bidrar vi til at fremtidige leger blir bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer. Vi legger forholdene til rette for at alle kan få kunnskap til å ha et godt seksualliv. Uten å oppleve sykdommer i underliv, diskriminering på bakgrunn av kjønn eller seksuell orientering og uten å utsettes for sexpress eller overgrep.
Vårt formål er definert av vår formålsparagraf:
Å fremme et positivt syn på kropp og seksualitet, bidra til økt kunnskap om seksuell og reproduktiv helse, forebygge uplanlagt graviditet og smitte av SOI. Samt arbeide for gode holdninger hva gjelder kjønn, kjønnsidentitet, seksuell orientering, seksualitet, grensesetting og tilliggende temaer
Kan det hende at jeg lærer noe spennende?
Seksualitet, kjønnssykdommer og prevensjon er temaer som opptar de aller fleste, og som lege kommer du til å møte på disse temaene daglig. Dessverre er undervisningen på studiet om veldig begrenset. Du lærer kanskje underlivsanatomien ned til siste latinske detalj, men dette står absolutt ikke i hodet på unge voksne i Norge. Og betyr det egentlig noe at du kan briefe med uretra når du like godt kan kalle det et tissehull? Vår opplæringsmodell legger vi vekt på de aktuelle problemstillingene som du, dine venner, og andre ungdommer lurer på. Som medisinstudent blir du automatisk kvalifisert til jobben som "partylege", og gjennom MSO vil du være forberedt på å svare på det meste av spørsmål på neste vorspiel! Ved å bli aktiv underviser hos oss får du dessuten praktisk erfaring i å undervise. Evnen til å kunne legge frem vanskelige medisinske temaer på en forståelig måte, er vesentlig for å kunne bli en god lege.
Alt du lærer i MSO vil du selv ha glede av, i tillegg din(e) partner(e), venner, bekjente og fremtidige pasienter.
Er MSO noe gøy, da?
Hvilken bok er best i indremedisin? Trenger jeg den store, tunge kirurgiboken? Hos oss treffer du studenter fra alle kull, og slike venner kan være gode å ha når studiehverdagen strammer seg til. I tillegg til å undervise, arrangerer vi også hytteturer, seminarer og andre sosiale sammenkomster, som gir en enestående mulighet til å ha det hyggelig, og treffe andre medisinstudenter enn dem du ser på forelesning hver dag. Og forhåpentligvis blir du kjent med noen du kanskje aldri ellers ville møtt.
Å få en hel ungdomsskoleklasse til å bryte ut i latter ved å si at underlivssopp ikke er kantareller eller fluesopp er heller ikke til å kimse av. Eller å se at det "går opp et lys i hodet" på elevene du underviser. Det er altså ekstremt moro å undervise, eller bare lære mer om temaene vi underviser i. I en ellers teoritung studiehverdag på medisin er det moro å møte folk "fra den virkelige verden", og hvis du underviser vil du kjenne på en utrolig stor mestringsfølelse.
«Jeg er dessverre nødt til å bruke dagen på å jobb, så MSO er ikke noe for meg.»
Som om det ikke allerede var nok gode grunner til å bli med, får du attpåtil penger for å være med på herligheten. Alle oppdragene vi har er godt betalt for deg som underviser, så argumentet om at "jeg har ikke tid, jeg må jobbe for å tjene penger" holder ikke. Vi har hyppig undervisning og gjennom hele semesteret, så du bestemmer selv hvor mye du vil være med på. En fleksibel, godt betalt og ikke minst morsom jobb, med andre ord.
Er ikke MSO bare nok en tullete studentorganisasjon?
MSO ble grunnlagt i 1974, og vi har drevet seksualopplysning siden 1969. Vi har derfor 50 års erfaring i seksualopplysning. Vi er en viktig aktør innenfor seksualhelse i Norge, og hos oss finner du kanskje landets beste kompetanse på å undervise om seksualitet for ungdom. Vi får våre driftsmidler fra direkte fra Helsedirektoratet, og er på den måten en del av regjeringens hovedsatsninger. Vil du være med i en studentorganisasjon som utgjør en forskjell for hele samfunnet? MSO er definitivt det beste valget.
Faste aktiviteter:
te aktiviteter:
Internopplæring
I starten av hvert semester avholdes det minst 5 kurs for nye medlemmer i MSO. De 4 første kursene avholdes normalt på ettermiddag/kveld, mens det siste kurset avholdes som et faglig og sosialt arrangement, bedre kjent som hyttetur.
De ulike kursene holdes av erfarne MSOere, og tar for seg de ulike temaene vi i MSO snakker om på oppdrag. Her lærer man hvordan man skal undervise på en god måte. Du må møte på minst 4 av 5 kurs. Kursene er åpne for påmelding selv om du ikke selv planlegger å undervise selv.
Hyttetur:
Alle nye og gamle MSO-medlemmer inviteres i begynnelsen av hvert semester på hyttetur til Studenterhytta, i Sørkedalen. Siste av de 5 kursene avholdes på hytten. Etter endt basisgruppe serveres det tre-retters middag, tilberedt av «kjøkkengjengen» bestående av "gamle medlemmer". Kvelden fylles videre av musikk, dans, badstue og tradisjonsrike MSO-leker. Hytteturen er et veldig populært arrangement.
VK-seminar (seminar for viderekommende undervisere)
En gang i semesteret avholdes VK-seminar. For å undervise på MSO sine VK-oppdrag må man ha gjennomført dette seminaret og ha undervist minst 3 ganger på ungdomsskoleoppdrag. Man kan imidlertid delta på seminaret før man har gjennomført de 3 ungdomsskoleoppdragene. MSO sine VK-oppdrag innebærer undervisning for minoritetsklasser, voksenopplæring, ungdomsklubber, i spesialklasser og for enslige mindreårige asylsøkere. Seminaret holdes av to erfarne MSO-medlemmer.
Seminarer
Vi holder faglige seminarer for medlemmer med profesjonelle foredragsholdere, her kan man lære mye nytt og spennende. Noen av seminarene er kun for medlemmer (internseminar) andre er også åpent for alle medisinstudenter (eksternseminar).
Generalforsamling og valgall
Som en seriøs organisasjon har vi selvsagt generalforsamling (årsmøte) årlig, normalt før jul. Her velges leder og halve styrets medlemmer, og alt som vanligvis gås gjennom på en generalforsamling er på sakslisten. For å sikre kontinuitet og at driften av organisasjonen skal gå smidig velges den andre halvdelen av styret på valgall, dette skjer normalt før sommerferien.
Både leder og styremedlemmer blir valgt for ett år om gangen. På Generalforsamling og valgall har vi en foredragsholder eller aktivitet som gjør det enda mer spennende, lærerikt og nyttig å være med på.